четвъртък, 30 юни 2011 г.

Мини шоколадови тортички с череши

Вече е време да дам път на черешите. Не само, защото стана трудно да намирам хубави ягоди, но и защото черешите постоянно ми се усмихваха от сергиите на пазара и ми обещаваха, че и от тях мога да направя превъзходен десерт. Все още не се решавам да ги изпека в сладкиш, въпреки че открих някои много интересни рецепти, като тези на Мони, Теди, Диди и ... няма да продължавам, че съм си направила дъ-ъ-ълъг списък. Признавам си, че днешната рецепта ме грабна първо с външния си вид, а не със съдържанието, но не съжалявам, че я направих. Получи се страхотно съчетание на шоколад, сметана и череши. Оригиналната рецепта е на GoodFood, а аз си позволих да сменя наименованието им, защото първата ми асоциация, като ги видях беше за мини тортички.
Необходими продукти:
- 5 яйца;
- 140 гр. захар;
- 100 гр. брашно;
- 25 гр. не-подсладено какао;
- 1 к.л. бакпулвер;
- 25 гр. разтопено и охладено краве масло + малко за намазване;
- 250 гр. череши;
- 250 мл течна подсладена сметана;
- 200 мл. вишновка или сок от компот;
- настърган шоколад за украса.
Загрейте фурната на около 190 градуса. Разбийте яйцата със захарта до побеляване. В купа размесете брашното с бакпулвера и какаото. Пресейте сухата смес на три пъти при яйцата и захарта, като разбърквате внимателно. Накрая прибавете кравето масло, което трябва да бъде течно, но не много топло. Пригответе си правоъгълна тава за печене (аз използвах 30х40 см), която намаслете и застелете с хартия за печене. Изсипете сместта и изравнете добре повърхността. Необходимо е да се пече не повече от 10-12 минути. Моят блат стана готов точно за 11 минути. Махнете внимателно хартията и оставете да се охлади.
Използвайки подръчни средства - в моя случай чаша за червено вино, изрежете четен брой кръгчета, които ще са блатовете на мини тортите. Сиропирайте ги директно преди сглобяване с вишновката или ако ще се консумират от деца може да използвате компот от череши. Разбийте сметаната на сняг. Ако използвате готварска може да я подсладите с 2-3 с.л. пудра захар. При сглобяването в оригиналната рецепта се слагат цели череши, но установих, че така са доста неудобни за похапване и във втората порция нарязах черешите. Сглобяването е лесно. Първи блат, лъжица сметана, лъжица нарязани череши, втори блат, лъжица сметана, поръсване с настърган шоколад и една цяла черешка - за фасон :)
Останалите парченца от блата можете да наредите в чаши и да залеете с ванилов пудинг. Хубав, летен и усмихнат ден от мен!

понеделник, 27 юни 2011 г.

Ягодово тирамису с мента и лимон

Чували ли сте изразът "Да ти върви като по маскарпоне!"? Едва ли, защото е съвсем спонтанно измислен :) Днешната рецепта приготвих за моя много, много близка приятелка, на която толкова отдавна обещавам да направя нещо с маскарпоне, че накрая тя обобщи, че и липсва късмет, защото не е опитвала нищо сладичко от този вид. Миш, да ти върви като по маскарпоне и ... другото ти си знаеш ;)
Исках да направя свеж, летен десерт, задължително с намек за мента (защото е сред любимите на получателката на крайния продукт), но да има и ягоди (какво да направя като аз съм на ягодова вълна). Накрая комбинирах две рецепти - от тук и от тук - и получих днешния десерт, който реших да кръстя тирамису, с ясното съзнание, че мога да засегна някой любител на класиката. Ето и необходимите продукти:
- 1 пакет бишкоти;
- 500 гр. маскарпоне;
- 200 мл течна готварска сметана;
- 12 с.л. пудра захар;
- 1/4 ч.ч. сок от лимон;
- 7-8 листа прясна мента;
- 300 гр. ягоди;
-  1/2 ч.ч. кристална захар;
- 1/4 ч.ч. вода;
- какао за поръсване;
В подходящ съд сложете водата, кристалната захар, лимоновия сок и листата от мента и загрейте до стопяване на захарта. Отместете от котлонът и оставате течността да се охлади напълно и след това я прецедете. Може да увеличите или намалите количеството мента в зависимост от това колко силен аромат искате да получите. Почистете и нарежете на малки парченца ягодите и ги поръсете с 3-4 с.л. пудра захар. Разбийте съвсем леко маскарпонето, може и на ръка, заедно с 4 с.л. пудра захар и 2 с.л. лимоново-ментовия сироп. В друг съд разбийте сметаната с останалата захар. Може да промените количеството захар ако искате по-сладък десерт. Добавете сметаната към маскарпонето като разбърквате сместа внимателно. Разделете кремът на две части като към едната добавете ягодите. Сиропирайте с лимоново-ментовия сироп първият ред бишкоти само от едната страна, защото те ще получат достатъчно сок от ягодите, и ги подредете в подходящ съд. Сложете отгоре кремът с ягоди и изравнете. Сиропирайте вторият ред бишкоти и от двете страни, като след нареждането с помощта на малка лъжичка залейте всяка една с още малко сироп. Разпределете втората част от крема, покрийте със стреч фолио съда и приберете в хладилника за поне 4 часа. Преди поднасяне поръсете с какао.
Резултатът е свеж и летен десерт с изненадващо приятна комбинация от вкусове.

събота, 18 юни 2011 г.

Хрупкави пастички с ягоди, сметана и кокос

Не бях сигурна дали да публикувам днешната рецепта. Приготвянето на пастичките не мина гладко. Първият блат изгоря тотално, а след това не успях да срежа перфектни правоъгълници. Но накрая ми се видяха толкова сладко рошави и симпатични в несъвършенството си, че реших все пак да ги покажа. От известно време мисля да опитвам поне по една нова рецепта със съответния за момента сезонен плод. Първи по реда си са ягодите. Оригиналната рецепта е на Нана, а моята импровизация, както често ми се случва, се наложи поради липсата на някои продукти и тоталното нежелание да изляза да пазарувам, съчетано с непреодолимия импулс да направя рецептата "сега-веднага".
Необходими продукти:
- 1/2 пакет бутер кори Белла;
- 200 мл течна не-подсладена готварска сметана;
- 200 гр ягоди;
- 7-8 с.л. кокосови стърготини;
- 4-5 с.л. захар;
- брашно за поръсване.
От посочените продукти се получават 6 пастички. Извадете многолистното тесто да омекне и след това го разгънете върху повърхност, предварително посипана с малко брашно и захар. Разточете леко тестото до формата на избраната от вас тава. Хубаво е да имате предвид, че ви трябват две еднакви правоъгълни тави по време на печенето, като едната от тях ще играе ролята на тежест. Поставете на дъното на тавата хартия за печене, поръсете с още малко захар и преместете внимателно тестото. Поръсете и от горната страна със захар, покрийте отново с хартия за печене и поставете отгоре втората тава. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 - 40 минути. Идеята е да се получи тънка, хрупкава, многолистна кора. Ако видите, че горната тава е започнала да се повдига от тестото може да добавите и още някакъв съд за допълнителна тежест. През това време можете да разбиете сметаната със захар на вкус. Нарежете на малки парченца ягодите и ги добавете към сметаната непосредствено преди сглобяването на пастите. Изчакайте блатът да изстине напълно и го нарежете на 18 правоъгълника, като можете да изрежете първо един правоъгълник, който да използвате като шаблон и след това по него да изрежете останалите. Сглобяването е просто. Слагате основата на пастичката и върху нея от ягодово-сметановата смес, после втори блат и отново от плодовата смес, поръсете с кокос и покрийте с последния блат и отново поръсете с кокос. Ако имате силна воля консумирайте след като престои няколко часа в хладилника, за да поемат леко блатовете. Много вкусен и свеж летен десерт :)

сряда, 15 юни 2011 г.

Шоколадови бисквити с ментов ганаш

Приготвих тези бисквити за рождения си ден, но реших да им отделя специална публикация, защото е една от първите мои рецепти. Реших, че трябва в края на партито да поднеса нещо, което да напомня и да има ефекта на ментовите шоколадчета "After Eight". Използвах базовото шоколадово тесто от рецепта за Шоколадово-карамелено-орехови сладки и добавих ментов крем.
Необходими продукти за бисквитите:
- 1/2 ч.ч. краве масло;
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1 яйчен жълтък;
- 1 ч. л. ванилия;
- 2 с.л. прясно мляко;
- 1 ч.ч. брашно;
- 1/3 ч.ч. какао;
- щипка сол;

Необходими продукти за ментов ганаш:
- 100 гр. течна готварска сметана Президент;
- 100 гр. бял шоколад Милка;
- листа прясна мента;
- зелена сладкарска боя по желание.
Разбийте захарта с маслото до получаване на крем. Добавете яйчения жълтък, сложете млякото и ванилията. В друга купа размесете брашното, какаото и солта. Смесете маслената и сухата смес. Приберете тестото в хладилника за 2 часа. Не се притеснявайте ако изглежда леко течно - след престояването ще се стегне. Извадете тестото от хладилника и го разточете върху хартия за печене. Изрежете кръгчета с помоща на ринг или чаша. Върнете обратно в хладилника за около 15 минути. През това време загрейте фурната на 170 градуса и изпечете за около 10 минути. Получават се около 20 бисквити.
За приготвянето на ганаша загрейте сметаната до завиране и пуснете листата от измитата и подсушена прясна мента. В зависимост от това, колко силен вкус искате да постигнете сложете 5-6 или повече листенца. Отдръпнете от печката изчакайте около минута и след това прецедете сметаната, за да махнете ментата. Добавете към нея начупения на парченца бял шоколад и разбъркайте до разтопяването му. Ако искате да постигнете по-наситено зелен цвят добавете зелена готварска боя. Приберете в хладилника за 2-3 часа и след това разбийте с миксер и шприцовайте върху изстиналите бисквитки. Може и просто да слепите бисквитките по две. Дръжте в хладилника до поднасяне.
В заключение - рецептата ще се хареса на любителите на комбинацията мента и шоколад, а на останалите ще даде едно доста свежо усещане, но за повече от 2 калории :)

понеделник, 13 юни 2011 г.

B-day парти

Човек и добре да живее му идва рождения ден и всички хора около него започват свъсем добронамерено да му повтарят с колко е остарял... Шегувам се разбира се :) Чаках днешният ден с голямо нетърпение и дълго и продължително избиране на менюто. Подготовката продължи 3 дни, и то за еднодневна веселба. Както се очакваше не успях да изпълня програмата си максимум и си взех поука за догодина. Вижте какво се получи като краен резултат.
Разбира се денят започна с бонбоните :)
И продължи с малко офисно парти

Имаше кашкавалени еклерчета с пълнеж ...
Рецептата за самите еклерчета съм публикувала по-рано, а сега просто направих пълнеж от крема-сирене, маслини, кисели краставички и бекон. Снимки - утре - ако останат :)
За любителите на експериментите - Фурми със синьо сирене и орехи.
Извадете костилките на фурмите. Прибавете парченце синьо сирене и поръсете с натрошени орехи. Вкусът е доста специфичен, но пък трябва да се експериментира, а и отнема почти обидно малко време за приготвяне.
Исках да предложа и по-диетични неща и затова направих  Овесени кракери с мащерка и пармеза.
- 180 гр. фини овесени ядки;
- 1/2 ч.л. сол;
- щипка сода бикарбонат;
- 1 ч.л. мащерка;
- 1-2 с.л. настърган пармезан;
- 20 гр. масло;
- 80 мл вода;
- 1 с.л. масло за намазване.
В купа смесете овесените ядки, солта, содата, мащерката и пармезана. Включете фурната на 150 градуса. В огнеупорен съд сложте маслото и водата да заврят. След това ги добавете при овесената смес и разбъркайте с лъжица до получаване на тесто. Не се притеснявайте, че е ронливо - нормално е. Пригответе си парче хартия за печене и я намажете с масло. След това разточете върху нея тестото на кръг, с помоща на чиния изражете правилен кръг и след това нарежете на триъгълници. Можете, разбира се да направите кракерите с какъвто искате външен вид. Сложете в загрятата фурна и печете около 30 - 40 минути до златист цвят.
В оригиналната рецепта на Йоана може да видите снимки на отделните етапи. Аз добавих към базисната рецепта - мащерка и пармезан. Ако търсите рецепта с овесени ядки - нейният сайт е мястото, както и на много други изключителни рецепти.
За придружители на кракерите избрах мариновано кисело мляко.
Мъфините с рулца от раци и крема сирене приятно ме изненадаха.
И не на последно място са Мини киш с броколи. Освен всичко останало имаше и брускети с домати, песто и пармезан, пълнени краставички със сирене и орехи, шоколадови бисквити с ментов ганаш и май това беше.
И за финал - тортата! Тази година избрах да направя Тропическата торта с ананас и банани на Ирина. За втора поредна година правя торта за рождения си ден и резултата винаги е изумителен. Ако търся рецепта за нещо сладко винаги започвам от нейния сайт - всички рецепти са изпълнени с невероятно съвършенство. Стига толкова от мен за днес :) Това беше най-дългата ми публикация от създаването на блога.
Хубав, позитивен, изненадващ и многообразен ден ви пожелавам!

П.П. Получих безкрайна палитра от цветя, емоции и прекрасни подаръци! Мисля, че ще оцените факта, че един от тях е двудневен индивидуален курс за любители сладкари!

понеделник, 6 юни 2011 г.

Кашкавалени кифлички

Човек е необходимо от време на време да преглежда списъка си с неща, които се е зарекъл да не готви и може да открие, че някои от тях си заслужава да се опитат. Винаги съм имала някакво предубеждение към приготвянето на тестени изделия с маргарин. Нямам основателна причина за това решение. Днешната рецепта е от безценния архив на свекърва ми. Там има рецепти събирани с години и тези от тях, които съм опитала наистина си заслужават. Много е лесно да се пристрастиш към тези кифлички, въпреки че си си обещала да внимаваш, защото все пак идва лято :)
Необходими продукти:
  • 300 гр настърган кашкавал;
  • 250 гр кулинарен маргарин;
  • 1 буркан (конфитюрен) с кисело мляко;
  • 1 ч.л. сода;
  • 1 ч.л. сол;
  • 4 ч.ч. брашно.
В брашното направете кладенче и добавете солта, киселото мляко с добавената в него сода, маргарина (ако е много студен може да го настържете) и накрая кашкавала. По желание може да сложите вместо само кашкавал по 150 гр сирене и 150 гр кашкавал. Омесва се меко тесто. При необходимост може да добавите още малко брашно. Покрийте го и го оставете да престои от 3 до 12 часа. Спокойно можете да го приготвите от предната вечер и да го приберете в хладилника, а на другата сутрин да изпечете кифличките за закуска. Тестото се дели на 7 топки. Всяка от тях се разточва на кръг с диаметър около 30 - 35 см, нарязва се на 12 триъгълника (ако искате да направите по-малки кифлички можете да направите 16) и всеки от тях се навива на кифличка от широката към тясната страна. Кифличките се нареждат в предварително намазнена тава и се пекат в загрята на около 170 градуса фурна. В зависимост от големината на кифличките печете около 15 - 25 минути.
Получават се между 100 - 120 кифлички :) Да ви е сладко!