вторник, 24 май 2011 г.

Вкусът на нашето детство

Я-я-я, какво виждат очите ми - Гърненце! Какво ли има в него? Мед или може би златно съкровище? По малко и от двете :) Днешната публикация няма да бъде посветена на емоциите при приготвяне на нова рецепта. А на насладата да вкусваш от нещо приготвено с много любов от ръцете на баба. Всеки си има поне една баба, която е изпълнила детството му с аромати и вкусове, които носим с нас до ден днешен. Искам да ви почерпя, макар и само виртуално, с нещо, което наистина носи духът на едно време, в което това, което слагахме на масата беше по-истинско - Кисело мляко приготвено в гърне.

сряда, 18 май 2011 г.

Чийзкейк със сладко от боровинки

Тази рецепта ме спечели с това, че чийзкейка се приготвя без печене. Вкусът е много свеж и летен и позволява всякакви експерименти. Научих я по време на един рожден ден. Имам много натрапчивия навик да разпитвам за рецепти независимо от времето и мястото :) Споменах ли, че може да ви помогне да намалите стреса. Ако сте имали напрегнат ден и наистина имате нужда да се разтоварите просто грабнете едни чук и ... натрошете бисквитите необходими за приготвянето на чийзкейка. Уверявам ви, че наистина помага! 

Необходими продукти:
- 3/4 от малък пакет какаови бисквити закуска;
- 1 голяма кофичка заквасена сметана Мегле;
- 1 пакетче сирене "Крема";
- 1/2 пакетче краве масло;
- сладкарска сметана от спрей;
- сладко от боровинки;
- чук.
Натрошете бисквитите на ситни трохи. Аз ги сложих в найлонов плик и с помоща на чук си направих анти-стресова терапия. Добавете към тях кравето масло и разбъркайте до получаване на хомогенна смест, която да не се рони. При необходимост добавете още масло. Разстелете полученото бисквитено тесто на дъното на форма с откопчаващи се стени. Тази, която използвах е с диаметър 19 см. Разбийте леко сметаната с крема сиренето. Ако искате да имате по-силен вкус на сирене може да добавите още една опаковка.  Добавете около 5-6 с.л. сметана от спрей. Изсипете получената смес върху бисквитения блат и накрая покрийте със сладко по ваш избор. Моята препоръка е да не използвате сладко с прекалено много сок (както направих аз), защото той ще доведе до разтичане на чийзкейка, след го извадите от формата. Оставете в хладилника за поне една нощ.
И не забравяйте - докато трошите бисквити е хубаво да няма близкостоящи хора, домашни любимци, чупливи предмети и любими съдове :)

неделя, 15 май 2011 г.

Шоколадово-карамелено-орехови сладки

Последните няколко дни по необясними за мен причини не можех да вляза в блога, но това не беше единственото нещо, което не работеше. А за днешните сладки още от самото начало моята кухня ме саботираше. Трябваше да ми стане ясно, че не е деня за приготвянето на тази рецепта. Първо се оказа, че нямам захар, а после мляко и не на последно място достатъчно орехи. Но отказах ли се? Не... ината си е инат. И за капак изгорих част от сладките. Но тези, които спасих определено си заслужаваха нервите :) Това е линк към оригиналът на днешната рецепта. Спечели ме с идеята да използвам едни от любимите ми (след шоколадовите разбира се) бонбони от детството - карамел лакта. Техният вкус ме върна към много хубави спомени ...
Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. краве масло;
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1 яйце;
- 1 ч. л. ванилия;
- 2 с.л. прясно мляко;
- 1 ч.ч. брашно;
- 1/3 ч.ч. какао;
- щипка сол;
- 16 бонбона карамел лакта;
- 3 с.л. течна готварска не-подсладена сметана;
- 1 ч.ч. орехи;
- 1/2 чаша натрошен шоколад;
- 1 с.л. олио.
Разбийте захарта с маслото до получаване на крем. В оригиналната рецепта се слага обикновена захар и количеството е по-голямо, но аз го намалих, защото карамела и шоколада дават достатъчно сладост според мен. Добавете само жълтъка на яйцето, а белтъка приберете за накрая. Накрая сложете млякото и ванилията. В друга купа размесете брашното, какаото и солта. Смесете маслената и сухата смес. Приберете сместта в хладилника за 2 часа. През това време можете да си приготвите орехите като ги натрошите на дребни парченца. Не ви съветвам да ги смелите, защото точно парченцата придават една лека хрупкавост на сладките накрая. Постелете хартия за печене в голяма тава и включете фурната на около 180 - 200 градуса. Извадете охладеното тесто и оформете топчета с размерите на големи орехи. Отново ги върнете в хладилника, за да не се разтопят докато разбиете белтъка на пяна. След това потопете всяко топче в белтък и след това оваляйте в натрошените орехи. Накрая с помоща на подходяща лъжици или в моя случай дъното на капачка от кока кола направете дупки във всяко топче. На линкът към оригиналната рецепта може да видите процеса стъпка по стъпка. Изпечете за 10 - 15 минути в нагрятата фурна. Напълно е възможно част от топчетата да са възвърнали формата си донякъде. Може да повторите дупките, за да ги оформите по-добре. Разтопете карамелените бонбони заедно със сметаната в микровълнова фурна за около 30-40 секунди или на водна баня. Сложете от получения крем по около чаена лъжичка върху всяка сладка. Изчакайте да изстинат и добавете от разтопения на водна баня шоколад разреден с олиото.
Резултатът е доста сладки бисквити с невероятната комбинация от шоколад и карамелените бонбони от нашето детство.

Този път обаче това не е краят на днешната рецепта. Реших да експеримерментирам и да използвам шоколадовата смес, за да направя втори, по-различни сладки. Процесът на приготвяне е същият, но оформих нещо като пръчици, които отново потопих в белтъчената пяна и поръсих, част от тях с бадеми, а останалите с кокосови стърготини. Общото количество и при двата варианта е около 18 сладки. Признавам си, че те ми станаха фаворит :)

понеделник, 9 май 2011 г.

Едно парченце и си там ...

Едно парченце и си там ... където чайките се гонят с вълните, да си бос е задължително, първата сутрешна целувка е от слънцето, а синьто е не просто цвят, а състояние на духа и тялото. Днешната, съвсем шоколадова рецепта, е изцяло подчинена на замечтаното ми лятно и съвсем морско състояние. На пук на времето и на факта, че сме едва месец май и лятната отпуска е далечен мираж.
Оригиналната рецепта е на Ивейн и ако искате да се потопите в море от красота и да забравите, че сте на работа - това е вашето място. Аз ще ви дам количеството продукти, които използвах, а в линка можете да намерите базовата рецепта.
Необходими продукти:
- 250 гр подсладено кондензирано мляко;
- 250 гр шоколад с 50 % какао (може да използвате и с повече %, защото кондензираното мляко дава достатъчно захар);
- 30 гр краве масло;
- 100 гр орехи.
Загрейте кондензираното мляко на водна баня или в микровълнова печка до завиране. Отместете съдът от огъня и добавете натрошения шоколад и маслото. Разбъркайте до разтопяването им. Добавете натрошените орехи. Можете да изсипете сместта върху парче домакинско алуминиево фолио и да го оформите по начин удобен за разрязване. Скрийте шоколадовото изкушение в хладилника и се опитайте да забравите за него поне за два часа. Аз открих едни формички за лед, с които много лесно се правят шоколадови мидички. С помоща чаена лъжичка напълних отделните формички и охладих в хладилника.
Хубава и успешна седмица! А къде ще ви отнесе вашето парченце :)

четвъртък, 5 май 2011 г.

Овесени бисквити със сушени плодове

Понякога ме обзема необяснимо желание да направя нещо от точно определен продукт. В този случай от няколко дни си мисля само за овесени ядки. Може би, защото идва лятото и подсъзнателно ми се иска да хапвам по-диетични сладкиши. А може би искам да опровергая твърденията, че овесените ядки стават само за "храна за истинската храна" :) Но каквато и да причината вече мога да се похваля с успешна рецепта, която сглобих след изчитане на различни рецепти в интернет.
Необходими продукти:
  • 125 гр краве масло;
  • 1/2 ч.ч. кафява захар;
  • 1 яйце;
  • 1 ванилия;
  • 1 ч.ч. фини овесени ядки;
  • 3/4 ч.ч. брашно;
  • щипка сол;
  • 1/2 ч.л. сода за хляб;
  • 1/2 ч. ч. сушени плодове по избор (червени боровинки, смокини, стафиди);
  • ядки;
  • шоколад;
  • кокосови стърготини.
Разбийте маслото със захарта до получаване на пухкав крем. Добавете яйцето, а след това и ванилията, като след всеки от продуктите разбивайте добре сместа. В отделен съд смесете овесените ядки, брашното, щипката сол и содата. Добавете сухите продукти към маслената смес и разбъркайте добре. Накрая добавете сушените плодове. В моят случай аз сложих червени боровинки, защото познавам човек с пристрастяване към тях :) Но можете да използвате какъвто сушен плод предпочитате, като имате предвид, че трябва да е нарязан на дребни парченца. Останалите продукти, изброени по-горе, са по желание. Аз добавих натрошени белени бадеми. След това разделих получената смес на три, защото исках да експериментирам с различни на вкус бисквити. Първата част оставих само с червените боровинки и бадемите, във втората сложих натрошен на парченца шоколад, а в третата част добавих 3-4 с.л. кокосови стърготини.
Поставете получената смес в хладилника за около час. След това оформете топчета с размерите на орех и ги сложете във фризера за около 15-20 минути. Това ще предпази бисквитите да се разлеят твърде много при изпичане. Подредете получените топчета на разстояние едно от друго, в застлана с хартия за печене тава. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ако искате бисквитите да са по-меки се пекат около 10 минути, а за по препечени - около 15. Имайте предвид, че дори и да ви изглеждат меки при изваждане от фурната след като изстинат те се променят. Резултатът е около 30 бр. хрупкави и ароматни бисквити.

Пожелавам ви весели и изпълнени с позитивни емоции празници!

Допълнителна информация: 
Всеки път, в който попадна на рецепта, в която продуктите са измерени в чаени чаши, от една страна се радвам, защото няма да има нужда да се притеснявам за точния грамаж, а от друга се чудя каква е чаената чаша, с който е измерено. Така изглежда моята чаша: размери - 8 см височина и 7 см диаметър.

сряда, 4 май 2011 г.

Сладки с фурми и крема сирене

Тези сладки са по-известни с прякорът "сгъвките". Още от първият път, в който ги приготвих моите колеги (по-известни като - гурме дегустатори и опитни зайчета :), започнаха да ги наричат така. Сериозно обмислям варианта да измисля друга рецепта на сладки, които да имат същия външен вид само, за да разбера как ще ги кръстят. Тази рецепта също не изисква много продукти. Единствената особеност е самото оформяне на сладките. Оригиналът видях от Самодивска омая, а всеки път, в който ги приготвях все се чудех как ли ще се получи съчетанието от крема сирене и фурми. Предлагам ви да опитате.
Необходими продукти:
- 125 гр. сирене "Крема";
- 125 гр. краве масло;
- около 1 1/2 ч.ч. брашно;
- 5-6 пресни фурми без костилки;
- 7-8 с.л. захар.
Размачкайте с ръце леко омекналото краве масло и сиренето. Прибавете нарязаните на много дребни парченца фурми. Тъй като нямам кухненски робот, в който да смеля фурмите, първо ги обелих, след това им махнах костилките и накрая ги нарязах на много малки парченца. Ако искате да си спестите част от работата можете да нарежете фурмите на по-големи парчета и да ги добавите при сгъването на сладките. Постепенно добавете брашното, като хубаво размесвайте продуктите, така че да няма бучици масло. При необходимост увеличете брашното - трябва да получите средно твърдо тесто. Но дори и да ви се струва малко по-меко от необходимото за разточване, не се притеснявайте, защото тестото трябва да престои в хладилника около 2 часа и след това ще бъде по-стегнато. Ако нямате толко време можете да го увиете добре във домакинско фолио и да го оставите за около 30 минути във фризера. След като го извадите, най-добре си откъсвайте парчета от тестото, а останалото връщайте в хладилника, защото тестото много бързо омеква и ще ви е по-трудно да го разточвате.
Разточете на тънка кора и с чаша или подходяща формичка изрежете кръгчета. Потопете едната страна на всяко кръгче в захар, сгънете веднъж, така че захарта да остане от вътрешната страна, а след това още веднъж. Накрая потопете страната, която ще е отгоре отново в захар и подредете в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете в предравително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути.

неделя, 1 май 2011 г.

Неделно, цветно и захарно

Колко малко му трябва на човек. Един свободен неделен ден. Нещо слънчево, за да си спомни, че идва лятото...
Нещо неочаквано, което да го подтикне към авантюри...
Нещо обикновено, което да му напомни, че има много красота и в малките неща...
Днешната рецепта е доста пролетна и почти лятна :) В нея има мнооого цветове и само един необходим продукт - цветни захарни бонбони. С тяхна помощ можете да си направите захарна купа, в която да подредите великденски яйца или да сервирате плодова салата или да направите мелба.
Не е необходимо да прекарате прекалено много време в кухнята и така ще можете да отидете на разходка на любимото място.
Аз използвах този вид бонбони. Разтопяват се идеално, а и всеки цвят има специфичен плодов аромат, който се усеща и в захарната купа. Развих опаковките и разделих бонбоните по цвят и ги сложих в отделни пликове, но ако искате можте да смесите цветовете. Използвайки чук за месо и помощник с по-силни ръце от моите надробих бонбоните. Начертах кръгове върху хартия за печене с помоща на чиния. Големината им зависи от това, колко голяма искате да бъде купата. Препоръчително е всеки кръг да бъде върху отделно парче хартия, за да ви е по-лесно после при оформянето на купата. Посипах натрошените бонбони в очертаните кръгове. Поставих тавата в предварително нагорещена фурна на около 200 градуса. Изчаках бонбоните да се разтопят - времето зависи от това, на колко дребно сте натрошили бонбоните. След това извадих тавата и изчаках няколко минути, за да се не изгоря. Процесът е лесен - взема се парчето хартия с разтопените бонбони и се поставя върху обърнатата с дъното нагоре купа (хартията е върху купата), която служи за оформяне. Внимателно се притиска хартията по формата на купата и се оставя да изстине. В този линк можете да видите снимки на отделните стъпки от процеса показани в списание Меню.
Съхранявайте на студено, като поставите отделните купички една в друга, а между тях парчета хартия за печене. Моят избор за поднасяне е със сладолед, плодове и сметана. Както казва Мечо Пух: Колкото повече - толкова повече :)
 Усмихнат, слънчев и мнооого почивен ден ви пожелавам!