сряда, 27 април 2011 г.

Бързо, лесно, вкусно - нов десерт от стар козунак

Дойде им времето и на старите козунаци. След като сме хвърлили толкова труд и емоция в приготвянето им не може просто да ги изхвърлим. Още повече като можем да ги превърнем в нов сладкиш и то без много усилия. Предлагам ви да опитате една бърза и лесна рецепта.
Необходими продукти:
- около 400 гр стар козунак;
- 1 ч.ч. захар;
- 2 банана (може да заместите бананите с плодове от компот или сушени плодове предварително накиснати в топла вода ароматизирана с малко ром)
- 500 мл прясно мляко;
- 3 яйца;
- ванилия;
- кокосови стърготини.
Продуктите са предвидени за тава с диаметър 26 см и ако използвате по-голяма просто увеличете количеството на продуктите. Карамелизирайте половината от захарта, като я посипете на дъното на тавата и я оставете в загрята фурна или на котлон. През това време разбийте леко яйцата с останалата половин чаша захар и добавете прясното мляко и ванилията. Нарежете козунакът на парчета с дебелина около 2 см, а бананите на кръгчета. След като захарта се е карамелизирала наредете върху нея парченцата банани, след това парчетата козунак, като можете да запълните разстоянията между по-големите парчета с по-малки, за да получите развномерен блат. Залейте с млечно-яйчената смес. Не е нужно да покриете козунака, защото той ще се овлажни достатъчно, иначе сладкиша може да стане твърде течен и да се разпадне.
Запечете в предварително загрята фурна на 160 градуса около 20 - 25 минути. Сместа трябва леко да се стегне - като крем карамел. Изчакайте десертът да изстине добре и след това го обърнете в подходяща чиния. По желание можете да поръсите с кокос.
 Получи се много сочен десерт, напомнящ крем карамел с аромат на кокос и банани.

понеделник, 25 април 2011 г.

Великденски козунаци

Отминаха едни от най-слънчевите празнични дни. Време за равносметка, време за семейството и най-вече време за Козунациии :) Винаги докато ги приготвям си спомням моята баба, за което това беше не просто още нещо, което трябва да се омеси, а свещен ритуал. Спомням си топлината, аромата на ванилия и сушени плодове, успокоителното бърборене на всички събрали се баби, защото у дома с приготвяха козунаците за няколко семейства и ние - децата, скрити и гледащи със светнали очи... Иска ми се след време да дам на моите деца такива топли и ароматни спомени от Великден.
Но стига отклонения. Приготвяме козунаци само от 3 години. Традицията повелява да месят от двама :) Мъжът ми е безценен помощник през всичките часове на приготвяне на козунаците и честно казано без него едва ли биха били същите. Също по традиция едното тесто се приготвя в машина за хляб, а с второто се експериментира по нова рецепта. Тази година това беше козуначеният венец на Йоли.
Можете да откриете нейната рецепта в посочения линк. Единствената промяна, която направих беше в плънката и в оформлението. Разделих тестото на две и приготвих два по-малки венеца. Първият беше с плънка от орехи, стафиди, захар и есенция от ром, а вторият беше предназначена за любители на канелата като мен - орехи, кафява захар и канела. Препоръчвам ви да опитате рецептата на Йоли. Резултатът е не само много красив, но и невероятно ароматен и вкусен козунак.
Втората рецепта - за машина за хляб - приготвям вече трета година и не пазя името на оригиналния източник, за което се извинявам.
Продукти за тестото:
1. 2 яйца и 1 белтък (жълтъка се отделя за намазване на козунаците преди печене);
2. 240 мл/ 1 ч.ч. прясно мляко;
3. 60 мл/ 1/4 ч.ч. разтопено, но не горещо краве масло;
4. 1/2 ч.л. сол;
5. 1 ч.ч. захар;
6. 4 и 1/2 ч.ч. брашно;
7. 1 с.л. суха мая;
8. 5-6 с.л. олио.
настърганата кора на 1 лимон - по желание

Продукти за пълнежа:
- локум;
- настъган шоколад.

Съгласно инструкциите на моята машината за хляб продуктите се поставят в посочената последователност (без олиото). Важно е всички продукти (с изключение на маслото) да са със стайна температура, а не студени. Включете машината на цикъл "Тесто". При първото замесване проверете тестото дали е започнало да се отделя от стените и да става на топка. Ако все още е твърде течно добавете постепенно още брашно до събиране на тестото на топка. При следващият цикъл на замесване бавно добавете 2 с.л. олио, като след това поръсете с малко брашно. След като приключи този цикъл на месене, в зависимост от това колко време имам пускам от начало същия цикъл още 1 или 2 пъти, като при всяко замесване добавям малко олио. След това оставям тестото в машината на отворен капак, докато удвои обема си.
Разделям тестото на две части. Първата част приготвям под формата на козуначени мъфини с локум. За тази цел нарязвам тестото на малки еднакви парченца. Във всяко от тях поставям парченце локум и го завивам. Подреждам готовите топчета в предварително намазнени форми за мъфини, като във всяко гнезно поставям по три парченца. Изчаквам готовите мъфини да втасат на топло и след това ги намазвам с разбит с малко прясно мляко жалтък и поръсвам със захар. Изпекох ги в предварително загрята фурна на 170 С за около 15 - 20 минути.
От втората част на тестото направих козунак с шоколад. Разделих го на три части, които разточих и поръсих с приготвения шоколад. От тях направих 3 шнурчета, които оформих като плитка и поставих в намазнена форма за кекс. Отново изчаках да увеличи обема си, намазах с жълтък, поръсих със захар и изпекох в предварително загрята фурна за около 20 - 25 минути.
Имайки предвид количеството козунак, с което се сдобих познайте каква ще бъде следващата ми публикация? Как да направим нов десерт от стар козунак :)
Накрая искам да благодаря на най-близките ми хора, които ми помогнаха да премина през последните дни ...  Може би не го показвам достатъчно добре, но без вас не знам как щях да се събуждам всяка сутрин. Благодаря!

неделя, 24 април 2011 г.

Христос Воскресе!

Честит празник!
 
 Дано светлите дни са повече от тъмните, дано щастието ви се усмихва и в делник и в празник, а късмета ви е верен приятел.
 Много здраве пожелавам и Бог да ви пази!

четвъртък, 14 април 2011 г.

Мармаладени дяволчета по Анкх-морпоркски

Всеки уважаващ себе си начинаещ готвач трябва да се учи от класиците в бранша. В този случай нямам предвид Джулия Чайлд или Дейвид Лебовиц, а неповторимата Леля Ог от "Света на Диска". След изчитане на цялата налична библиография на Тери Пратчет още преди години си купих книгата "Готварска книга на леля Ог". Пред известно време попаднах отново на нея и я прочетох с "нови очи". Тя наистина е пълна с неочаквания вдъхновения. Вижте сами:
"Казват, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха му, което само иде да покаже, че и с анатомията са толкова зле, колкото и с всичко останало, освен ако не ви дават инструкции, как да го наръгате... предвидливо и полезно е за младите жени да станат вещи в онези изкуства, които ще възпрат слабохарактерните мъже от забежки. Да се научат да готвят също е полезно ... Добрата храна означава нещо повече от това да си мериш разстоянието между вилицата и ножа, да си правиш лебеди от масло и да имаш солница от чисто сребро ... Не ми говорете за златни блюда - ако се вижда от какво е направена чинията, значи порциите са твърде малки..."
Но стига толкова - нека започнем с първата рецепта, която както казва леля Ог, ако не се приготви правилно лесно може да стане последната.
Необходими продукти:
  • 0 бр дяволчета;
  • 100 гр масло;
  • 75 гр пудра захар;
  • 1 разбито яйце;
  • 200 гр брашно;
  • 3-4 с.л. мармалад от сини сливи (или друг по ваш избор и вкус).
Разбийте маслото с пудрата захар, сложете яйцето и разбийте добре. Добавете брашното и замесете меко тесто. Много внимавайте за дяволчетата, които правят всичко възможно да се доберат до тестото :) Накрая сложете мармалада и размесете отново. Полученото тесто е доста меко и лепкаво, затова го сложете в хладилника за половин час и през това време можете да подредите всички извадени чинийки, панички и други съдове от малките дяволчета, на които така им се иска да имат участие в направата на сладките. Пригответе си тава, застлана с хартия за печене и включете фурната на 180 градуса. Ако не разполагате със шприц за сладки можете просто с помоща на супена лъжица да оформите малки топчета, които леко натиснете в средата и добавете в получената дупчица малко мармалад. В моя случай аз използвах пош със звездовиден накрайник. Печете до леко зачервяване - около 15 минути. Получават се много ароматни сладки, подходящи за сутрешно кафе или чай.
А сега като за десерт още малко от практични съвети от леля Ог: "Спомням си как баба ми ми казваше, че една жена трябва винаги да носи нещо върху себе си в леглото, защото това поддържало мъжкия интерес, поради което аз като цяло намирам за умесно да си лягам със шапката..." 
Цитатите са от книгата "Готварска книга на леля Ог" от Тери Пратчет, Издателство: АРХОНТ-В ООД, 2004 г.

П.П.  Не си харесвам снимките, но в това изненадващо снежно време светлината съвсем се е скрила.